Dossiermoddergat.nl

gerardtonenblogt

2018, augustus

Vrijdag 31 augustus, Lissabon/Lhee

In een restaurant in Lissabon hing zomaar, prominent op een verder lege muur, een tekst van mijn Amerikaanse vriend Charles Bukowski. De tekst is een bevestiging van onze vriendschap.

Donderdag 30 augustus, Dwingelderveld

Woensdag 29 augustus, Amsterdam/Lhee

Dinsdag 28 augustus, Amsterdam/Lhee

Lekker lezen in de trein. Goed idee! Maar vergeet het maar. De treinen puilen uit. Een groot deel van de reizigers moet staan, rust in de trein is ver te zoeken. Ik kwam vandaag niet verder dan het lezen van mensen.

 

Maandag 27 augustus, Lissabon/Lhee

 

Zondag 26 augustus, Lhee

Het gebeurt niet vaak. Mag ook geen gewoonte worden. Maar een paar keer per jaar kunnen we het niet laten. Na het avondeten naar de Bospub lopen en een Irish Coffee drinken. Dit keer troffen we iemand die ons bediende en niet precies wist hoe ze een Irish Coffee moest maken. Het werd daarom een Whiskey Coffee. Erg ontevreden waren we daar niet over.

Zaterdag 25 augustus, Veenoord

Wyb heeft wat decoratieve spullen nodig voor Ogterop. Daarom gaan we naar een brocante in Veenoord. Ik vind een paar absurde foto’s.

Vrijdag 24 augustus, Lissabon/Lhee

Zo jammer dat ik niet kan zingen. Als ik had kunnen zingen, had ik heel wat af gezongen. Dansen kan ik ook al niet. Sterker: van vrouw en kinderen mag ik niet eens meer dansen. Te gênant, zeggen ze. Ik geloof ze. Daarom moet ik het maar fotograferen, compensatie, en heb ik de rol moeten aannemen van afstandelijk observator.

Donderdag 23 augustus, Lissabon/Lhee

Hier en daar op de muren van de oude stad hangen foto’s van de oude bewoners van het pand. Of misschien zijn het ook wel de huidige bewoners.

Woensdag 22 augustus, Lissabon/Lhee

Wyb voor een van die fantastische Lissabonse kroegjes. Op de muur, in het Frans, de inspirerende tekst, hier vertaald: ‘Je moet altijd dronken zijn. Van wijn, de poëzie of de deugd, die keuze is aan u. Maar laat u altijd bedwelmen.’

Dinsdag 21 augustus, Lissabon/Lhee

Een paar weken geleden liet ik foto’s zien van een Amerikaanse straatkunstenaar die straatlantaarns met scherven tegels bekleedt. Eenzelfde soort straatkunstenaars kom ik op een rotsig strandje in Lissabon tegen. De man is intensief bezig om stenen op elkaar te stapelen en ze te beschilderen. Zo te zien is hij al een tijdje bezig. Of je nou in New York of Lissabon woont iedereen kan zijn eigen universum scheppen, zijn eigen nut en importantie creëren.

Maandag 20 augustus, Workum

’s Middags rijden Wyb en ik door Friesland om een paar fonteinen te bekijken die er zijn neergezet in het kader van Europese Culturele Hoofdstad Leeuwarden 2018. In totaal zijn er 11 neergezet, in alle Friese 11 steden één. Dit is de fontein in Workum. Het was warm, broeierig en ik had de behoefte om Wyb te vermaken. Waarom zou je zo’n fontein dan niet als douche gebruiken. Wie is er ooit bespuugd door twee hysterische leeuwen.

Zondag 19 augustus, Lissabon

Naar Lissabon gaan is ook een eerbetoon aan Fernando Pessoa, een van de grote Europese dichters. Het standbeeld op de bovenste foto staat voor zijn geboortehuis. Op de onderste foto sta ik bij zijn graf.

Zaterdag 18 augustus, Lissabon

Vrijdag 17 augustus, Lissabon

Wat wij dan doen in zo’n stad? Wandelen en kijken. Zo komen we bij een kerk waar een trouwerij plaatsvindt. Het bruidspaar heeft drie bruidsmeisjes. Omdat iedereen lang op de bruid moet wachten, de bruidegom begint steeds ongeruster te kijken, had ik zomaar drie prachtige modellen. Dank daarvoor.
O ja, eten en drinken doen we ook in geruime mate.

Donderdag 16 augustus, Lissabon

Ik heb een vriend in Lissabon wonen. Ik weet niet hoe hij heet, heb hem nooit gezien. Maar door zijn manier van doen en kijken, weet ik dat we vrienden zijn. Door heel Lissabon heen zet hij op muren die hij mooi vindt, bijzonder vindt, de woorden ‘pura poesia’, wat ‘pure poëzie’ betekent. Hij zet deze twee woorden op precies dezelfde plekken waar ik ze ook zou kunnen zetten.
Ik overwoog eenzelfde actie in Amsterdam te beginnen. Op alle plekken die bijzonder of mooi zijn de woorden ‘pure poëzie’ zetten. Of misschien moet ik de woorden van mijn Portugese vriend blijven gebruiken: ‘Pura poesia’. Overwoog. Want ik ben een beetje gek om met een mal en een spuitbus door de stad te lopen. Ik loop al genoeg met een fototoestel door steden.
Alle complimenten aan mijn vriend. Het lijkt alsof hij de mensen kijken wil leren.

Woensdag 15 augustus, Lissabon

Zo staan we die avond op een plein in Lissabon. Gelukkig hebben ze ook hier onze dagelijkse drank gin-tonic. Voor een paar dagen hebben we een geheel nieuw onderkomen.

Dinsdag 14 augustus, New York/Lhee

3 portretten uit New York.

Maandag 13 augustus, Lhee

Na elke vakantie hebben we wel een goed voornemen. Voornemen van Wyb: 3x in de week hardlopen. Ze pakt dit met voortvarendheid aan en doet dit door weer en wind. En regen.

Zondag 12 augustus, Lhee

Wat doe je op zo’n zondag, net terug uit Frankrijk, woensdag naar Lissabon. Een zondag, in between. We lezen wat, we doen een spelletje, we wandelen. Gijs ligt steeds meer achter de geraniums. Belangrijke activiteit de laatste dagen het kijken naar een serie over Aziatisch eten op Netflix. Twee bekende Britten rijden op hun motors door Hong Kong, Thailand en Japan en bespreken het Aziatisch eten en koken het zelf als de beste. Een inspirerende serie. We storten ons nu al een paar dagen op het Aziatisch eten. Vandaag is inktvis het hoofdingrediënt.

Zaterdag 11 augustus, Amsterdam/Lhee

3x Amsterdam.

Vrijdag 10 augustus, Lhee

Wyb heeft nog drie weken vakantie. Dit is de invulling van onze vakantie. Tot 11 uur werkt ze thuis ipv van in Ogterop, daarna gaat ze pas naar Ogterop om te werken. Een luxe bestaan dus, waarin ze totaal los komt van haar werk. Binnenkort ga ik haar ontvoeren, weg uit Drenthe, weg uit Nederland.

Donderdag 9 augustus, Amsterdam/Lhee

Gisteren in Amsterdam en ik zag opmerkelijk veel honden. Grote kans dat deze honden aankomende dagen op de grote hondenshow in de RAI zijn te zien, dat ze tot de 33.000 honden behoren die daar lopen te showen.
De onderste hond heb ik trouwens in New York gefotografeerd, maar ik vond hem er mooi bij passen.

Woensdag 8 augustus, Lhee

De hitte zit in ons huis en dreigt de muren uit elkaar te drukken. In ieder geval drukt de hitte op ons. Tegen het eind van nacht kiest Wyb ervoor om buiten te gaan slapen. Gijs heeft er geen enkel bezwaar tegen.

Dinsdag 7 augustus, Dwingelderveld

De Cantal is mooi, de drôme is mooi, maar het Dwingelderveld doet er niet voor onder. Tegen de avond rijden Wyb en ik op de fiets, gebeurt twee tot drie keer per jaar, een rondje Dwingelderveld. De hitte hangt zwaar tussen de bomen. De koeien staan permanent in een van de weinige plassen die nog over zijn.

Maandag 6 augustus, Lhee

Wyb wordt van het tapijt van dooie bladeren in de tuin helemaal depressief en rust niet voordat ze zijn geruimd. Zo klinkt op deze zonnige dag zomaar een geluid dat bij de herfst hoort: het geraas van een bladblazer. Wyb wordt meteen gestraft met een soort Hitlersnorretje.

Zondag 5 augustus, Lhee

Ondanks de zon treffen we de tuin in een soort herfststemming aan. Sinds we vertrokken heeft het niet geregend en dat is te zien. Vooral onze trotse beuk heeft er flink onder te lijden en lijkt het op te geven. Al die bladeren hoeft niet meer voor hem. Het gevolg: overal blad in de tuin, drie maanden te vroeg. We injecteren de grond onder de boom meteen met liters water. Hopelijk kunnen we hem redden.

Zaterdag 4 augustus, Lhee

Back home. Bob Dylan, Asaf Avidan, Bram Vermeulen, Charles Mingus, The White Stripes en nog zo’n paar zorgen ervoor dat de 1200 kilometer onder ons wegrollen.
En dan komen we sinds jaren weer in België, waar ze er maar niet in slagen een normale snelweg te creëren. In het hele stuk door België is nu al decennia lang geen pompstation te bekennen. Voor wie even wil rusten, of pissen, zijn er slechts twee of drie parkeerplaatsen. Om de onvolmaaktheid te benadrukken is er geen enkele voorziening. Deze parkeerplaats ligt onder een heuvel. Op de heuvel staat een hek zodat je nergens je behoefte kunt doen. Op het eind van de parkeerplaats is een soort inham, de enige plek waar je zonder schaamte je piemel uit de broek kunt halen. Helaas ben ik niet de enige die deze plek heeft gevonden. Overal wc-papier en bijbehorende afvalproducten. Ik begeef het bijna door de ammoniakwolk die er hangt. Knap hoe een land zo slecht gedoe rond een snelweg kan organiseren.

Vrijdag 3 augustus, Bourdeaux, Frankrijk

Esmee is gek op kerkhoven. Elke keer als we een kerkhof passeren zegt ze dat ze deze vakantie nog naar een kerkhof wil. Vandaag is het eindelijk zover. Best nuttig zo’n kerkhof. Mooie gelegenheid om Joris het verhaal van Jezus nog eens te vertellen.
Voor Wyb is een kerkhof een mooie gelegenheid om even te rusten. Ik bedoel dus zittend te rusten. En ik zeg even, dus niet eeuwig. Dat daar geen misverstanden over ontstaan.

Donderdag 2 augustus, Bourdeaux, Frankrijk

Jammer dat zo weinig huizen in Nederland luiken hebben. Toevallig heeft ons huis wel luiken, maar we doen er geen donder mee. Ze zijn, in tegenstelling tot Franse luiken, ook nauwelijks prominent aanwezig.

Woensdag 1 augustus, Bourdeaux, Frankrijk

Overal op de wereld kom je van die witte mannetjes tegen. Op de bovenste foto staat er een op het punt om de straat over steken. Op de onderste ben ik zelfs zwanger van een wit mannetje.

alle rechten voorbehouden © gerard tonen 2018