Dossiermoddergat.nl

gerardtonenblogt

China 2

Shangri-La

Shangri-La

Na een lange wandeling door de bergen komen we aan bij een boerenhoeve. Eindelijk hebben we die beloofde lunch. Zelfs hier, midden in de bergen een meisje dat op haar smartphone zit te kijken. Tegen de achterwand een oude man die zijn dagen slijt met het opsteken van de ene na de andere sigaret. Tegenover Wyb onze gids.

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Natuurlijk gaan we in China met iedereen op de foto die met ons op de foto wil, ook in Shangri-La.

Op de dag dat ik deze foto maakte was Wyb aan de diarree. We bezochten het grote klooster van Shangri-La, een enorm boeddhistisch heiligdom. Zo nu en dan vluchtte Wyb naar een wc om ongelukken te voorkomen. Bij een zo’n vlucht kwamen we achter het klooster terecht, weg van de toeristenstroom. Daar zagen we een tafereel dat ik niet durfde te fotograferen.
Een paar monniken waren in gesprek met mannen in strakke, zwarte pakken en zonnebrillen op. Ze waren zojuist uit enorme grote zwarte auto’s gestapt. In alles was het een klassiek maffia beeld. Ze werden ook nog eens streng bewaakt. Een paar mannen stonden om hen heen, de rug naar ze toe zodat ze de omgeving in de gaten konden houden.
Ik zat op een grote steen buiten de wc op Wyb te wachten. Met mijn rugzak op zag ik er gelukkig onschuldig toeristisch uit. Op de manier waarop ze op de muur van het klooster naar de omgeving aan het gebaren waren, maakte ik op dat ze het over een bouwproject hadden. Ik denk dat het klooster over tien jaar een stuk groter is geworden. Het zou me dan niet verbazen als aan dat nieuwbouwproject een paar mensen uitstekend hebben verdiend. De corruptie schijnt in China overal aanwezig te zijn.
Even later ontmoette ik deze jongen. Een beetje nichterige jongen die met vrienden het klooster bezocht. Hij heeft het lef om volledig af te wijken van de doorsnee Chinees. Zijn haar en uiterlijk moeten een provocatie zijn voor de mensen die ik even daarvoor bij de wc had geobserveerd. Gelukkig kwam ik veel meer van dit soort jonge mensen tegen die duidelijk hebben gekozen voor een andere leefstijl dan de gemiddelde Chinees. Ze maken de veranderingen die de Chinese samenleving doormaakt zichtbaar. De Chinese president Xi Jinping schijnt de teugels momenten aan te halen. Ik vrees namelijk dat Xi niet zo blij is met dit soort jongeren bij wie uit alles blijkt dat ze opzoek zijn naar vrijheid.

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Shangri-La

Foto Wyb. Chengdu

Foto Wyb. Chengdu

Chengdu

Reparateur van paraplu’s. Chengdu

Foto Wyb. Chengdu

Hobby van veel oudere chinezen, met grote kwasten en water karakters op tegels in het park schrijven. Chengdu.

Chengdu

Chengdu

Alle rechten voorbehouden © Gerard Tonen 2015