Dossiermoddergat.nl

gerardtonenblogt

Verkenning Dordogne

Gelukkig heeft ons kleine dorp in de Dordogne een bibliotheek. Hij is iets kleiner dan de bibliotheek in Groningen die gevestigd is in het Forum. Onze nieuwe bibliotheek heeft onderdak in een voormalige telefooncel.

Ik ken invalide parkeerplaatsen, in Le Bugue kom ik een fenomeen tegen dat ik nog niet  kende. Voor een grote supermarkt zie ik een parkeerplaats speciaal voor vrouwen die in verwachting zijn of net een baby hebben. De parkeerplaats is roze gekleurd. Ik neem aan dat het met de uitdrukking op een roze wolk zitten heeft te maken.

In Nederland heb je de bloesemroute door de Betuwe en de Veluweroute over de Veluwe. Hier heb je de foie gras route. In Nederland ondenkbaar, daar is volgens mij geen restaurant meer dat het op de kaart durft te zetten. Hier in de Dordogne is geen restaurant te vinden waar ze het niet op de kaart hebben. Foie gras is de trots van de streek. Iedereen eet het volop. Boeren stellen hun boerderijen open om te laten zien hoe het wordt gemaakt. Het bovenstaande bord is in Nederland ondenkbaar, vermoed ik. Binnen een paar uur zouden dierenactivisten het hebben gemold of verwijderd. Ik denk dat ze er hier voor zouden worden gelyncht. Handen af van onze foie gras, zal hier de leus zijn.

De Dordogne wordt doorkruist door wandelpaden. Vele daarvan zijn oude pelgrimsroutes. Veel van die routes liepen naar Cadouin omdat in de kerk bij de abdij een stuk laken lag waar de beeltenis van Jezus op stond. Als ik het goed heb, gaf iemand tijdens de kruistocht een stuk doek aan Jezus waarmee hij het bloed en zweet van zijn gezicht kon wissen. Vervolgens, een wonder!, stond een afdruk van zijn gezicht op het doek en door allerlei omzwervingen belandde het in Cadouin. Eeuwenlang was Cadouin daardoor een belangrijk pelgrimsoord. In de eerste helft van de twintigste eeuw werd door onderzoek duidelijk dat het niet authentiek was en daarmee stortte de hele pelgrimsindustrie in Cadouin in. Wat bleef waren de pelgrimspaden.
Frankrijk was/is een in en in katholiek land. Praat nooit met een Fransman over euthanasie, want dan wordt hij ongemeen fel. Ze verachten wat er in Nederland op dit gebied gebeurt. In het landschap van de Dordogne staan tal van katholieke symbolen, zoals kapelletjes en kruizen. Soms is zelfs één kruis niet voldoende en zetten ze er twee neer.

alle rechten voorbehouden © gerard tonen 2022