Dossiermoddergat.nl

gerardtonenblogt

2021, januari

Keuvelend met verliefde kronen

Donderdag 21 januari, Groningen

We wandelen door de bossen van Noord-Laren. Langs een pad kom ik deze boom tegen. Aan zijn voet de resten van een andere boom. Ze hebben heel innig dicht bij elkaar gestaan. Ik moet meteen aan een gedicht van Simon Vestdijk denken. Misschien is deze foto wel het tragisch vervolg op dit gedicht.


Keuvelend met verliefde kronen

Keuvelend met verliefde kronen,
Ruischend de een, rits’lend de ander,
Zijn beuk en berk gaan samenwonen
Als lotgenoten van elkander,

In zulk een inn’ge eendracht, dat
Men aan de witte schors moet vragen
Wie of het berkenloof zal dragen
En wie in ’t najaar ’t bruinste blad.

Hier even breed, daar even smal,
Stroomen hun stammen naar beneden,
Uitwijkend, hunk’rend en tevreden,
Geven en nemen, een en al,

Tot waar de saamgevoegde wortel
De strengheid voedt van ’t mijn en dijn,
Alsof met een onzichtb’re mortel
De grensvlakken bestreken zijn. –

Maar lager, diep onder de aarde,
Daar heerscht de nijd van ’t voorgeslacht,
Dat waterdruppelen vergaarde
Met harig zuigende overmacht,

Elkaar verdringend, moord beramend,
In zulk een schennis van ’t verbond,
Dat elk der wezens zich zou schamen,
Wanneer ’t kon schouwen in zijn grond.

Simon Vestdijk

Wolkenfabriek

Woensdag 20 januari, Groningen

Stervende sneeuwman

Dinsdag 19 januari, Groningen

Mirre met kip

Maandag 18 januari, Groningen

Mirre is ons voormalig buurmeisje in Dwingeloo en, zoals ze zelf zegt, de moeder van Dies, zij is het die Dies heeft opgevoed. Nou, dat heeft ze dan goed gedaan.

Skyline

Zondag 17 januari, Groningen

Welkom

Zaterdag 16 januari, Groningen

||||||||||||

Vrijdag 15 januari, Groningen

Lockdown

Donderdag 14 januari, Groningen

Thermoskan

Woensdag 13 januari, Groningen

Wij wonen in Nederland en zijn Bourgondiërs. Wij proeven het leven met graagte. Meer dan mijn vrienden heb ik in restaurants gezeten en genoten van de meest heerlijke maaltijden. Geen wandeling zonder een koffie verkeerd en liefst een lekkere lunch.
In deze tijd is het allemaal niet meer mogelijk, het Bourgondiërsschap is ons afgenomen door een virus. Dat is verrekte jammer, maar we laten ons er niet door uit het veld slaan. Nog altijd kunnen we door bossen en steden dwalen, als mensen maar op afstand blijven.
Al dat horecagenoegen is gereduceerd tot een kleine thermosfles die we op onze wandelingen meenemen. Al staande drinken we onze thee of chai. Zo gaan we moedig zijwaarts. Hopelijk ontwijken we het virus.

Vlees

Dinsdag 12 januari, Groningen

Antropoceen

Maandag 11 januari, Groningen

Beeld uit het antropoceen.

Zon

Zaterdag 9 januari, Groningen

Exoten

Vrijdag 8 januari, Groningen

Exoten in Peasens-Moddergat.

Vredig

Donderdag 7 januari, Groningen

Een dag na de bestorming van het Amerikaanse Capitool tijd voor een vredig tafereel.

Dupe

Woensdag 6 januari, Groningen

Uw laatste kans

Dinsdag 5 januari, Groningen

Voor vandaag vind ik dit een toepasselijke foto. Ik kwam hem in mijn archief tegen waar ik gisteren doorheen bladerde. Jaren geleden maakte ik hem Amsterdam op het Museumplein. Ik vind hem toepasselijk omdat ik zelf ook druk aan het schrijven ben. Vandaag schreef ik het 31ste hoofdstuk van ‘Een paradijs met zorgen’. Ik merk dat het voor mijn schrijven bijzonder goed is als ik niet blog. De lezer van Dossiermoddergat is de dupe van al dat geschrijf maar mogelijk kun je al die gemiste blogs van de afgelopen twee maanden inhalen met ‘Een paradijs met zorgen’.

Goed nieuws. In december bood ik bovenstaande foto te koop aan in een oplage van 75 exemplaren. Inmiddels -nooit verwacht!- heb ik er 71 verkocht. Resteren er dus nog 4 exemplaren. Dit is uw laatste kans. Voor wie interesse heeft.

Bij het afscheid van onze chambres d’hôtes Les Trois Comtes hebben we een afscheidsfoto gemaakt. De titel: Sometimes you win, sometimes you lose.
De foto is te bestellen door een mail te sturen naar gerardtonen@gmail.com. Formaat 30×45 cm, gedrukt op matte photo rag bright van Hahnemuhle. Een print kost €90 exclusief versturen.
Voor de lezers van Dossiermoddergat is de fotograaf bereid de foto exclusief te signeren. Genummerd en gelimiteerde oplage van 75 exemplaren. Er resteren dus nog 4 exemplaren.

Stok

Maandag 4 januari, Groningen

Een stok. Wie haalt de stok uit het water? Guus kijkt bewonderend toe.

The show must go on

Zondag 3 januari, Groningen

Geploeter

Zaterdag 2 januari, Groningen

Het geploeter der mensheid.

Verbod

Vrijdag 1 januari, Groningen

Oud en nieuw. De eerste oud en nieuw met een verbod om vuurwerk af te steken. Betekent dit dat er geen vuurwerk wordt afgestoken? Natuurlijk niet. Je mag wel vuurwerk kopen, je mag vuurwerk importeren. Het is hetzelfde met het wietbeleid, maar dan andersom. Je mag het roken, je mag het kopen, maar je mag het niet telen. Betekent dit dat er geen wiet wordt geteeld? Natuurlijk niet. Het is het befaamde Nederlandse gedoogbeleid, of, zoals dat in het buitenland wordt genoemd, halfwas beleid.

Het verbaasde me niet dat ik al dagen van tevoren in Groningen luid geknal hoor. Volgens mensen die hier langer wonen weliswaar veel minder dan de jaren daarvoor. Toch klonken zeer regelmatig keiharde knallen.
Met oud en nieuw was het helemaal feest. Op het Jozef Israëlsplein, hier om de hoek, gaat iedereen die van knallen en vuurpijlen houdt uit zijn dak. Even later wordt er nog een lekker fikkie aangestoken. Een ideale gelegenheid voor mensen om van hun oude bankstellen af te komen. Het vuur vlamt meters hoog op. Daaromheen luide knallen, vuurpijlen die de lucht inschieten.

Wordt hierop gehandhaafd? Natuurlijk niet. Onmogelijk. Vanaf het balkon horen we het overal in de stad knallen, overal pijlen die omhoog schieten. Wie het kwaad niet bij de bron aanpakt loopt altijd achter de feiten aan. Volgens dezelfde mensen die hier al langer wonen duurt het feestje aanzienlijk korter dan andere jaren. Dat dan weer wel.

Hypocriet, maar ik moet toegeven dat ik zo’n fik best mooi vind. Het knallen en de vuurpijlen kunnen me eveneens best bekoren. Neemt niet weg dat ik er eigenlijk tegen ben, zeker nu de ziekenhuizen al overvol zijn.

alle rechten voorbehouden © gerard tonen 2021