Dossiermoddergat.nl

gerardtonenblogt

2018, maart

Zaterdag 31 maart, China/Lhee

Balen. Ik heb vandaag, denk ik, wat mooie foto’s gemaakt van het Friese landschap. Blijkt dat ik de kabel ben vergeten om de foto’s van mijn fototoestel naar de computer over te zetten. Vandaar een noodgreep. Bij wijze van troost twee landschappen uit China, van het meer bij Dalí om precies te zijn.

Vrijdag 30 maart, Lhee

We zullen ermee moeten leven dat Gijs een arrogante kat is. Hij bepaalt zelf wel of hij je aankijkt of niet, zoals Gijs alles bepaalt wat hij wel of niet doet. Enig recht op arrogantie heeft hij wel als je hem vergelijkt met een kat die we in 2016 in China tegenkwamen. The Beauty and the Beast.

Donderdag 29 maart, Amsterdam/Den Haag/Lhee

Gek op musea.

Woensdag 28 maart, China/Lhee

Ooit, in China, terwijl wij een rondje rond het grote meer reden waar de stad Dalí als een halve maan omheen ligt, kwamen we een fotoreportage van een bruidspaar tegen. Goede reden om meteen te stoppen. Bruidsparen leveren altijd mooie foto’s op.

Dinsdag 27 maart, China/Lhee

Sinds lang weer eens naar de foto’s gekeken die ik in China maakte. Blijkt dat ik diverse foto’s nog niet heb bewerkt. Zoals deze.

Maandag 26 maart, Lhee

We proberen Gijs in te wijden in de digitale wereld. We hebben daarvoor zelfs een speciaal kattenspel gedownload met diverse levels. Nop. Gijs houdt het bij de analoge wereld van muizen en mussen. Van digitale creaturen moet hij niets hebben. Teleurstellend. Al die inspanning en dan slechts één ongeïnteresseerde blik.

Zondag 25 maart, Lhee

Een wandelingetje naar de schaapskooi. Gluren bij de buren. Terwijl Wyb de schaapskooi in gluurt, gluurt een geit naar buiten naar de mensen.
Verder brengen wij een deel van zondagmiddag soms zo door: teksten corrigeren, notulen lezen.

Zaterdag 24 maart, Lhee

We hebben het voorjaar in de kop. Eerst de voorjaarsschoonmaak, eindelijk weer eens de ramen gelapt, daarna voor het eerst weer de kussens in de houten bank gelegd voor de eerste lentezon.

Vrijdag 23 maart, Lhee

Sinds enige dagen hebben we nieuwe buren: vijf schapen. Het zijn geen buren die zich snel geven. Als wij buiten komen, kijken ze nieuwsgierig maar zeer achterdochtig naar ons.

Donderdag 22 maart, Zwolle

Kleine wandeling door Zwolle. Vrolijke bedoening daar.

Woensdag 21 maart, Deventer/Zwolle/Lhee

Drie stationsbeelden. Gek op stations.

Dinsdag 20 maart, Deventer

Sinds lang weer eens in Deventer. Mooie stad. Kom ik dit kunstwerk tegen.

Maandag 19 maart, Colombia/Lhee

Nog één keer Colombia, 2x

Zondag 18 maart, Meppel/Lhee

Bovenste foto: 23.52 uur, 17 maart, Meppel. Over een 8 minuten is Wyb jarig. We zijn net op tijd Ogterop uit om het daar te moeten vieren. Johan heeft Wyb nog een glas champagne mee gegeven voor onderweg. Eenmaal buiten poseert Wyb voor de harlekijn op het voorplein van Ogterop. Het is de laatste foto op haar 48ste. Over acht minuten is ze 49 jaar. We vieren dat moment in de auto op weg van Meppel naar Lhee.
De volgende dag vieren we haar verjaardag met, onder anderen, de kleinkinderen. Natuurlijk betekent dat veel gekkigheid en plezier.

Zaterdag 17 maart, Amsterdam

Eindelijk weer eens twee scheepsnamen op de boeg van een schip gescoord.

Vrijdag 16 maart, Lhee

Een niet ongebruikelijk banktafereel op de late avond in het gehucht Lhee, Drenthe.

Donderdaag 15 maart, Lhee

Afgelopen weekend woonden we langs een onbegaanbare weg. Wie langs ons huis reed, kwam vast te zitten in een dikke laag modder. Voor ons niet zo’n probleem, we konden met enige moeite en een smerige auto nog onze parkeerplaats bereiken. Wie door reed naar de Bospub bracht zich zichzelf echt in gevaar. Auto’s bleven vastzitten; mensen die per voet de weg probeerde af te lopen, verloren in de modder hun schoenen. Strop voor de buren die daar een etablissement runnen. Ze zijn niet voor een gat gevangen. Met gemak mobiliseerden ze RTV Drenthe en het Dagblad van het Noorden. Maandag was er overleg met de wethouder. Dinsdag was de weg weer begaanbaar.

Woensdag 14 maart, Amsterdam

Dit zijn de foto’s waar ik echt van hou. Punkfotografie.

Dinsdag 13 maart, Dwingeloo

Ik haal een recept af bij de huisartstenpraktijk Dwingeloo. Als ik weer in de auto wil starten, hoor ik een hard geklepper. Hoog in de boom is een van de ooievaars terug die ik al een paar jaar zie nestelen. Goed om de man of de vrouw terug te zien. Hij kleppert de lente.

Maandag 12 maart, Den Haag/Lhee

2x Den Haag

Zondag 11 maart, Nes, Ameland

Zo heb je een kleinzoon van 5. Maar dan heb je ook nog een kleindochter van bijna 8, die op skeelers, als een echte urbangirl, over Ameland schaatst en oefent op een halfpipe.

Zaterdag 10 maart, Nes, Ameland

Naar Ameland om de verjaardag van Joris te vieren. Deze man wordt zondag alweer vijf jaar. Staatsiefoto voor zijn verjaardag.

Vrijdag 9 maart, Lhee

Hier geeft de burgemeester van Westerveld, Rikus Jager, in de Bospub een lintje aan Ans Klok. Ik ken zowel Rikus als Ans niet. Waarom dan deze foto? Omdat ik vandaag partner in crime was.
Twee maanden geleden vroeg Aniek, de eigenaresse van de Bospub, me of ik mee wilde helpen om Ans Klok op 9 maart om 16 uur naar de Bospub te lokken. Ze zou dan een lintje van de burgemeester krijgen. Ik liet weten dat ik niets met lintjes heb en dat ik als republikein niet wilde meehelpen om zo’n lintje uit naam van de koning uit te laten reiken. Maar zoals zo vaak was ik weer niet principieel genoeg. Omdat ik de beroerdste niet ben, besloot ik uiteindelijk toch mee te werken.
Een paar dagen later belde ik Ans op met de vraag of ze mogelijk mee wilde werken aan een groot festival over het verhaal rond de Bospub, vooral omdat ze de Drentse literatuur zo goed kent. We maakten een afspraak voor 9 maart om 16 uur.
Vlak voor onze afspraak bedacht ik nog hoe zo’n festival er uit kon zien. Dat was maar goed ook want ik moest Ans een kwartier bezighouden en dan zouden haar familie en de burgemeester binnenkomen. Zo’n kwartiertje vul je wel met voorstellen, dacht ik. Het gezelschap kwam pas na een half uur binnen en inmiddels was ik al enthousiast aan het vertellen hoe het festival er uit zou moeten gaan zien. Ans zag het helemaal zitten, had zin om mee te doen. Pas op dat moment kwam het gezelschap binnen en zat mijn rol er op. De burgemeester deed zijn plechtige werk. Ans was blij.

Donderdag 8 maart, Den Haag

Eerst naar het Fotomuseum in Den Haag, naar een fototentoonstelling van Michael Wolf. Daarna naar het Gemeentemuseum naar een tentoonstelling van Max Liebermann. Paar daagjes te vroeg, de tentoonstelling opent pas 24 maart.

Woensdag 7 maart, Lhee/Moddergat

Ochtend in Lhee.
Avond in Moddergat.

Dinsdag 6 maart, Schiphol/Lhee

Ik heb mijn rugzak nodig. Als ik hem pak vallen er twee plastic zakjes uit. Dat is waar, ik was ze vergeten. Maar goed dat ik ze nog heb. Ik heb ze bewaard om de waanzin van het gebruik van plastic te laten zien. Ik kreeg ze op onze vlucht met de KLM naar Colombia. In een zakje zaten de earpods zodat ik het geluid van het beeldscherm kon horen. De waanzin zat in het feit dat de earpods in een plastic zakje zaten en dat het plastic zakje weer verpakt was in een ander plastic zakje. We hebben de bronstijd gehad, de ijzertijd, nu zitten we dus in de plastic tijd. Toch opmerkelijk dat de KLM die, evenals andere grote bedrijven, het woord duurzaam regelmatig zal gebruiken, plastic in plastic verpakt.
Wie een plastic-ervaring wil hebben, raad ik aan te zwemmen in de zee bij Halong Bay in Vietnam. Je kunt geen slag zwemmen of de plastic zakken wikkelen zich om je armen. Geen vis gezien, wel scholen plastic.

Maandag 5 maart, Amsterdam

3x Vondelpark

Zondag 4 maart, Overveen

Ik ga op bezoek bij een collega in Overveen en parkeer mijn auto. Dan zie ik een waarschuwingsbord dat ik nog nooit eerder heb gezien. Ik ben allergisch voor overorganisatie. Dus zo’n bord valt me meteen op. De angst slaat me om het hart. Als dit bord zich als een virus over het land verspreidt, zien we het binnenkort overal. Als we bij alle hellingen deze waarschuwing gaan afgeven…
Het bord is natuurlijk volstrekt overbodig. Elke debiel weet dat je bij gladheid op moet passen, zeker bij hellingen. Dus in het hoofd van welke gek is het opgekomen om zo’n bord te maken, en te plaatsen? Het kan niet anders dan een ambtenaar zijn die voor de zoveelste dag niets te doen had. Hoe vaak is het glad in Nederland, 20 dagen per jaar? Dat is het treurige van het bord, het betekent dat het 345 dagen volstrekt nutteloos staat te wezen. Onlangs is het nog glad geweest, had het bord even zijn zinloze functie. Maar als je zo’n bord in de zomer tegenkomt, dan denk je toch echt: de mens is hartstikke gek.

Zaterdag 3 maart, Haarlem

Ik heb de hele dag zonder camera doorgebracht. We hebben gewinkeld in Haarlem en zijn daar in een hotel blijven slapen. Het Beeldblog is in gevaar. Wat moet ik nu op Dossiermoddergat zetten, ik heb geen foto gemaakt? Ten einde raad pak ik mijn camera en maak ik een foto van de hotelgang. Een non-descripte gang, een non-descripte foto, een hotelgang zoals gangen van hotels zijn. Laat op de avond, na een heerlijk etentje, is het Beeldblog toch gered.

Vrijdag 2 maart, Lhee

Shit. Gijs heeft weer eens iets. Een wond op zijn linkerflank. Grote kans dat de wond veroorzaakt is in een gevecht met een andere kat. Als Gijs ergens de pest aan heeft, dan is het katten die door zijn tuin lopen. In de herfst zou het een schotwond van een jager kunnen zijn. De afgelopen maanden hebben we geen schot gehoord.
We gaan dit keer niet meteen naar de dierenarts. Dan weten we dat we meteen weer €150 kwijt zijn. Wat wel waar is: na betaling van die €150 is Gijs de dag erna beter.

Donderdag 1 maart, Lhee

Ook op de vijver in onze tuin kan inmiddels volop worden geschaatst.

alle rechten voorbehouden © gerard tonen 2018